IS onder druk in Syrië – Turkse eenheden en regeringstroepen rukken op naar Al-Bab

De terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) geraakt in haar Noord-Syrisch bastion al-Bab steeds meer onder druk. Zowel het Turkse leger en Syrische rebellen als regeringstroepen rukken verder op naar de stad. Dat deelde het Syrisch Observatorium voor Mensenrechten (SOHR) woensdag mee. Turkse soldaten en regeringstegenstanders hebben ten westen van al-Bab een strategisch belangrijk plateau ingenomen. De zware gevechten worden inmiddels voortgezet. Volgens het Turkse persagentschap DHA zijn twee soldaten bij de gevechten in het gebied gesneuveld.

Tegelijkertijd zijn de Syrische regeringstroepen in het zuiden tot op drie kilometer van al-Bab genaderd. De SOHR had maandag gemeld dat regeringstroepen de laatste bevoorradingsroute van IS hadden afgesneden en dat de stad daardoor zo goed als afgesloten is van de buitenwereld. Al-Bab is het laatste IS-bolwerk in de provincie Aleppo, nadat de extremisten eerder al in de regio grote gebieden uit handen moesten geven.

Turkije is een tegenstander van de Syrische president Bashar al-Assad en steunt de rebellen. Maar Ankara heeft tegelijkertijd ook zijn betrekkingen verbeterd met Rusland, de belangrijkste bondgenoot van Assad. Turkije en Rusland handhaven de sinds eind december geldende wapenstilstand in het land, waarvan IS en andere terreurgroepen echter zijn uitgesloten.

Bron: Belga