Internationaal Rode Kruis schort hulplevering aan Afghanistan voorlopig op

Het Internationale Rode Kruis (ICRC) heeft besloten om de hulpverlening in Afghanistan voorlopig op te schorten. “Voordat we ons werk kunnen hervatten, moeten we eerst te weten komen wat er precies is gebeurd”, zegt Dominik Stillhart, hoofd operaties van het Rode Kruis in een reactie op de dood van de zes medewerkers, die woensdagochtend werden doodgeschoten in de Noord-Afghaanse provincie Jovzjan. Twee anderen worden nog vermist. “Dit is een verachtelijke daad. Niets kan de moord op onze collega’s en goede vrienden rechtvaardigen”, zei het hoofd van het Internationale Rode Kruis in Afghanistan, Monica Zanarelli. “Op dit punt is het te voorbarig voor ons om de impact van dit verschrikkelijke incident op onze operaties in Afghanistan te bepalen. We willen elkaar als team ondersteunen bij het verwerken van deze onbegrijpelijke daad en het vinden van onze twee vermiste collega’s”, zegt Zanarelli.
De acht medewerkers maakten deel uit van een hulpkonvooi, bestaande uit drie chauffeurs en vijf hulpverleners, dat op weg was om hulpgoederen af te leveren in een gebied ten zuiden van de stad Shibergan. Het konvooi werd aangevallen door onbekende gewapende mannen.
Aanvallen op hulpverleners, burgers en medisch personeel zijn in strijd met het humanitair oorlogsrecht. Het oorlogsrecht beschermt iedereen die niet deelneemt aan de strijd, zoals hulpverleners en medisch personeel. Strijdende partijen mogen deze personen niet rechtstreeks aanvallen, klinkt het in de mededeling van het ICRC. 

bron: Belga