Homans geeft omstreden armoedecijfers aan parlement

door
Belga
Leestijd 1 min.

Vlaams minister van Gelijke Kansen Liesbeth Homans heeft woendag drie tabellen over het armoederisico verschaft aan het Vlaams parlement. Ze deed dat na aandringen van de oppositiepartijen én coalitiepartner Open Vld. Homans had zondag in De Zevende Dag verklaringen afgelegd over de cijfers van de studiedienst van de Vlaamse regering, die afkomstig zijn uit een niet-voltooide studie. Homans verklaarde in De Zevende Dag dat de Vlaamse regering er in geslaagd is het armoederisico in Vlaanderen terug te dringen. Ze gebruikte daarvoor echter gegevens van de studiedienst die werden verzameld in 2014 en dus nog niet beïnvloed konden zijn door het beleid van deze regering. De studiedienst liet bovendien weten dat het onderzoek nog niet is voltooid en dat de daling niet statistisch significant is.

In het parlement stond woensdag een actualiteitsdebat gepland over het onderwerp, maar onder meer Open Vld wilde die discussie niet aanvatten zonder de cijfers. "We moeten met gelijke wapens kunnen debatteren, daarvan afwijken is het parlement onrecht aandoen", aldus fractieleider Bart Somers.

Voorzitter Jan Peumans trok zich daarop een halfuur terug met Homans, waarna drie tabellen werden verspreid: het algemeen armoederisico, het armoederisico bij minderjarigen en het armoederisico bij eenoudergezinnen. Een zoethoudertje volgens Groen-fractieleider Björn Rzoska. "Ik kan me niet voorstellen dat u van de studiedienst niet meer hebt gekregen dan dit A'tje, waaruit ik niets kan afleiden. Dit pik ik niet."

bron: Belga