Fietsende kerstbomen worden niet beboet

door
Belga
Leestijd 1 min.

Strikt genomen mag je op de fiets enkel een wit voorlicht en een rood achterlicht dragen. Maar extra lichtjes opspelden wordt uiteraard gedoogd, verzekerde minister van Mobiliteit François Bellot woensdag in de Kamer, in antwoord op vragen van N-VA-Kamerlid Daphné Dumery. Fietslichtjes moeten niet vasthangen aan je fiets. Je mag ze ook vastmaken aan je helm, rugzak, kledij of elders, aldus de minister. Wel moet het gaan om een wit licht vooraan en een rood licht achteraan.

Extra lichtjes opspelden mag volgens een strikte lezing van het verkeersreglement niet. Je zal er echter niet voor beboet worden, verzekerde minister Bellot. "Omdat die extra lichten de zichtbaarheid - en dus ook de veiligheid - van zwakke weggebruikers ten goede komt, wordt dit momenteel gedoogd", klonk het. "Op voorwaarde natuurlijk dat ook de verplichte verlichting wordt gebruikt."

Voetgangers legt het verkeersreglement helemaal geen verplichtingen op. "Zij mogen dus gebruik maken van alle kleuren van de regenboog om zich beter zichtbaar te maken in het verkeer", aldus nog Bellot. Bedoeling is het gebruik van extra lichtjes in de toekomst ook voor fietsers duidelijker in de wegcode te voorzien.

bron: Belga