Aanslagen Parijs – Voorlopige hechtenis Mohammed Bakkali verlengd

De Brusselse kamer van inbeschuldigingstelling heeft de voorlopige hechtenis van Mohammed Bakkali, één van de verdachten van de aanslagen van 13 november 2015 in Parijs, met twee maanden verlengd. Dat meldt het federaal parket. Eerder had de Brusselse raadkamer ook al de voorlopige hechtenis met twee maanden verlengd. Mohammed Bakkali was tegen die beslissing in beroep gegaan maar heeft uiteindelijk afstand gedaan van dat beroep. De 28-jarige Mohammed Bakkali werd eind november 215 opgepakt en aangehouden wegens terroristische moorden en deelname aan de activiteiten van een terroristische groep. Een BMW die hij huurde, werd gezien in de omgeving van twee safehouses waar de aanslagen in Parijs zouden voorbereid zijn, in Charleroi en Auvelais. Mohammed Bakkali zou onder een valse naam ook een safehouse in de Henri Bergéstraat in Schaarbeek gehuurd hebben, waar onder meer DNA-materiaal van Salah Abdeslam werd aangetroffen.

De politie vond bij hem bovendien een video waarin een topman van het Studiecentrum voor Kernenergie in Mol werd bespioneerd. Intussen is gebleken dat die video gemaakt werd door de broers El Bakraoui, die zich op 22 maart opbliezen in de luchthaven Brussels Airport en het metrostation Maalbeek.

Bakkali wordt ook in verband gebracht met het appartement in de Max Roosstraat in Schaarbeek waar de broers El Bakraoui zich de weken voor de aanslagen schuilhielden. Op een computer die aangetroffen werd in een vuilnisbak vlakbij dat appartement, hebben speurders een testament van Ibrahim El Bakraoui gevonden, waarin Bakkali vermeld wordt. Dat testament zou Bakkali evenwel vrijpleiten van elke directe betrokkenheid bij de aanslagen in Parijs en Brussel.

Op 30 juni besliste de KI dat Bakkali aan Frankrijk mag overgeleverd worden maar dat hij een eventuele celstraf in België moet uitzitten.

bron: Belga