Voorkomt Teodorczyk een Brugse Gouden Schoen?

Vanavond weten we wie Sven Kums opvolgt als winnaar van de Gouden Schoen. Jose Izquierdo, Ruud Vormer en Lukasz Teodorczyk lijken de beste papieren te hebben voor de prestigieuze prijs.

Omdat het kalenderjaar niet samenvalt met het voetbalseizoen, gebeurt de stemming van de Gouden Schoen over twee rondes: één in juli en één in januari het volgende jaar. Daar schuilt dit jaar het addertje onder het gras. In de eerste stemronde verdelen de twee sterkhouders van landskampioen Club Brugge hoogstwaarschijnlijk de stemmen, maar de huidige topschutter zou in de tweede ronde wel eens roet in het eten gooien en een blauw-zwart feestje voorkomen.

José Izquierdo

De 24-jarige Colombiaan is zonder twijfel dé speler die in het oog springt in het kampioenenelftal van Michel Preud’homme. Met zijn verschroeiende acties is het de flankaanvaller meer dan eens gelukt om een gesloten wedstrijd te beslissen in het voordeel van Club Brugge. Zijn aandeel in de eerste blauw-zwarte titel op tien jaar tijd is dan ook niet te onderschatten. Wegens blessureleed was de vinnige Colombiaan iets minder aanwezig dit seizoen, maar toch is Izquierdo erin geslaagd om in alle competities negen ballen tegen de netten te prikken en drie keer te doen scoren.

Ruud Vormer

De grootste concurrent voor de Colombiaan komt uit eigen rangen. De Nederlandse middenvelder knokte zich in 2014 in de basis én in blauw-zwarte harten. Sindsdien is hij de onmisbare schakel tussen aanval en verdediging. Zijn aanvallende statistieken spreken ook voor zich: de teller van de 28-jarige Nederlander staat dit seizoen al op acht doelpunten en zeven assists in alle competities.

Lukasz Teodorczyk

Hoewel hij pas sinds deze zomer te zien is op Belgische velden, is de mysterieuze doelpuntenmachine van Anderlecht een outsider voor de schoen. Met 25 treffers treffers in alle competities steekt de Poolse international met kop en schouders boven de rest uit. De tweede plaats van paars-wit is dan ook vooral aan ‘Teo’ te danken. Maar zonder punten in de eerste ronde de de hoofdvogel afschieten is geen sinecure. Nu rest de vraag of Teodorczyk het huzarenstukje van Gilles De Bilde in 1994 kan evenaren.