Campagne waarschuwt locals voor Deense zonnekloppers

Een Deense stichting tegen kanker pakt uit met een ludieke campagne die mensen aanspoort om Deense toeristen te voorzien van een likje zonnebrand. Door hun bleke huid lopen de Denen namelijk een verhoogd risico op huidkanker.

De ‘Help a Dane’- campagne bestaat uit een reeks video’s die de draak steken met de typische stijl van een overheidsaankondiging. Elke video begint met een kurkdroge aankondiging van TV- presentator Mikael Bertelsen, die met een uitgestreken gezicht Grieken, Fransen, Spanjaarden, Italianen en Thai in hun eigen taal aanspreekt van achter zijn bureau. Die landen zijn niet toevallig gekozen: het zijn de populairste buitenlandse vakantiebestemmingen van de Denen. Naast Bertelsen staat een groep verbrande Denen in zwemkledij.

Vraag om hulp en steun

“Wij Denen houden absoluut van jullie landen, maar er is een probleem”, zo steekt de presentator van wal. “De sterke UV-stralen doen onze tere huid absoluut geen deugd. Sterker nog: elke dag sterft er één Deen ten gevolge van huidkanker. We weten dat jullie wellicht allemaal een druk dagschema hebben, maar toch zouden we jullie graag om steun en hulp vragen. Besteed aandacht aan Denen in de zon”, klinkt het plechtig.

Terwijl er op de achtergrond een dramatisch muziekje speelt, demonstreert Bertelsen hoe locals hun bleke bezoekers een handje kunnen toesteken. “Herinner hen eraan altijd verkoeling te zoeken in de schaduw, of onder een parasol”, legt hij uit terwijl hij ondertussen een shirtloze Deen van middelbare leeftijd demonstratief insmeert met zonnecrème.

Ambassadeurs gezocht

Op de website van The Danish Cancer Society wordt iedereen ook uitgenodigd om zich te registeren als ambassadeur. Na registratie ontvang je een speciaal bedankje, een soort ludieke gids met tips hoe je Deense zonnekloppers te hulp kan schieten.

En hoewel de toon van de campagne erg licht en grappig is, schuilt er wel degelijk een serieuze boodschap achter. Het percentage kankergevallen in Denemarken is één vna de hoogste ter wereld. Deels valt dat te verklaren door een goede diagnostisering, maar ook andere factoren spelen een belangrijke rol. Volgens The Danisch Cancer Society ligt het aantal personen met huidkanker in Denemarken bijna twee keer zo hoog als in Frankrijk.