Stad Antwerpen en De Lijn werken samen rond dodehoekongevallen

De stad Antwerpen en de Antwerpse afdeling van De Lijn gaan de krachten bundelen in de strijd tegen dodehoekongevallen. De samenwerking spitst zich toe op sensibilisering in het onderwijs. Kinderen uit de derde graad van het lager onderwijs en van het eerste jaar in het secundair zullen praktijklessen krijgen met een bus die door De Lijn ter beschikking wordt gesteld. Jaarlijks gebeuren er in ons land een vijftigtal dodehoekongevallen tussen enerzijds vrachtwagens of bussen en anderzijds zwakke weggebruikers zoals fietsers, voetgangers en bromfietsers. Aangezien de bestuurder het slachtoffer per definitie te laat opmerkt, is de lichamelijke schade vaak groot en vallen er elk jaar zelfs vijf à tien doden. De stad Antwerpen en De Lijn willen zwakke weggebruikers meer bewust maken van dat gevaar.

Door middel van praktijklessen kregen de voorbije twee jaar al bijna 4.000 Antwerpse leerlingen aangeleerd hoe ze uit de gevarenzone van een vrachtwagen of bus kunnen blijven. De stad biedt die lessen gratis aan de Antwerpse scholen aan. De Lijn gaat nu voor de rest van dit schooljaar een bus ter beschikking te stellen om nog meer leerlingen de kans te bieden de lessen te volgen.
“Om kinderen te tonen wat een buschauffeur wel en niet ziet vanop zijn stoel, gaan onze chauffeurs graag met de bus langs scholen”, zegt Peter Vanwalleghem, directeur van De Lijn Antwerpen. “We willen niet alleen mensen veilig vervoeren, maar er ook aan bijdragen dat anderen veilig thuis geraken.”

bron: Belga