Opnieuw rellen in de Parijse banlieue na verkrachting jongeman met matrak

Opnieuw rellen in de Parijse banlieue na verkrachting jongeman met matrak
Opnieuw rellen in de Parijse banlieue na verkrachting jongeman met matrak

In Aulnay-sous-Bois in de noordelijke buitenwijken van Parijs zijn maandagavond voor de derde opeenvolgende nacht rellen uitgebroken na een klacht tegen een politieagent die ervan verdacht wordt een jongeman met zijn matrak te hebben verkracht. Dat is uit politiekringen vernomen. Er werden vijf à tien wagens in brand gestoken en voertuigen van de politie en hulpdiensten werden beschadigd. Het 22-jarige zwarte slachtoffer, afkomstig uit Aulnay-sous-Bois, moest een heelkundige ingreep aan het rectum ondergaan nadat hij donderdagavond zwaar werd verwond tijdens een interpellatie, die deels werd gefilmd.

De ontplooide politiemacht werd maandagavond in het nauw gedreven “en vuurde waarschuwingsschoten af”. De jongeman had de politieagent van verkrachting beschuldigd nadat die hem anaal met zijn wapenstok had gepenetreerd. De betrokken politieman werd door de onderzoeksrechter aangeklaagd wegens verkrachting en drie van zijn collega’s wegens het gebruik van geweld. De vier ordehandhavers werden geschorst.

“We zijn nog niet in het stadium van een volksoproer”, reageerde burgemeester Bruno Beschizza van Aulnay-sous-Bois, maar hij “vraagt de autoriteiten om een duidelijk signaal te geven dat de overheid achter de bevolking staat en niet tegen hen is”.

President François Hollande zei in een reactie dat de rol van Justitie is om de burgers te beschermen, ook als een ordehandhaver betrokken is, in een verwijzing naar de vervolging van de vier geschorste politieagenten.
Premier Bernard Cazeneuve pleitte van zijn kant om vastberaden op te treden tegen ordehandhavers die zich schuldig maken aan “zware fouten”. “Ik weet dat de politie en de gendarmerie zwaar onder druk staan in de strijd tegen het terrorisme en het geweld, maar ze moeten zich op elk moment absoluut voorbeeldig gedragen”.

Bron: Belga