Ook de Britten moeten hun rondje betalen in de pub

Ook de Britten moeten hun rondje betalen in de pub

“Het is zoals naar de pub gaan met 27 vrienden. Je bestelt een rondje, en dan kan je niet zomaar vertrekken terwijl het feestje aan de gang is. Je moet eerst nog op een of andere manier betalen voor je rondje.” Met die op maat van de eilandbewoners gesneden metafoor heeft de Europese Commissie duidelijk gemaakt dat Groot-Brittannië zal moeten betalen voor de kosten van zijn vertrek uit de Europese Unie. De woordvoerder van de Commissie wees er op dat Groot-Brittannië tijdens zijn lidmaatschap een aantal financiële engagementen op zich heeft genomen die volledig gehonoreerd moeten worden. Zoniet blijven de andere lidstaten met de rekening zitten, zo stelde hij. “Dit zal een essentieel element vormen van de onderhandelingen over een ordentelijke scheiding.”

Eerder had ook de vroegere Britse EU-ambassadeur Ivan Rogers al gewaarschuwd voor een factuur. Hij sprak in het Britse parlement over 60 miljard euro, een bedrag dat ook het Centre for European Reform opdist. De denktank haalt drie domeinen aan: budgettaire engagementen die na 2019 betaald worden, pensioenlasten voor Europese ambtenaren en de Britse deelname aan de financiële reddingsoperatie voor Ierland. De woordvoerder van de Commissie liet zich niet op concrete cijfers vastpinnen. Wel verzekerde hij dat de Commissie berekeningen maakt op basis van “objectieve” en “verifieerbare” data.

De financiële afwikkeling van de Brexit vormde maandag één van de hoofdthema’s op een seminarie waar Brexit-onderhandelaar Michel Barnier, de Europese instellingen en vertegenwoordigers van de lidstaten maandag de onderhandelingen met Londen voorbereiden. Premier Theresa May wil de onderhandelingen ten laatste tegen eind maart opstarten. Ze zullen in principe maximaal twee jaar in beslag nemen.

bron: Belga