Vlaming kent niet veel van sorteren

Vlaming kent niet veel van sorteren
Belga / N. Maeterlinck

De Vlaming wil wel sorteren, maar doet het vaak fout. Vooral de vraag of een verpakking al dan niet bij PMD hoort, zorgt voor verwarring.

Alle volwassen denkbeelden ten spijt, blijven we diep vanbinnen voor eeuwig kleine kinderen. Zo zullen de meeste onder ons zich pas echt voor iets engageren als ze gedwongen worden. Neem nu afval sorteren. Uit het Afvalonderzoek van Radio 2 blijkt dat zo’n 90% van de Vlamingen het vuilnis apart weggooit omdat het beter is voor het milieu en minder kost, maar vooral, omdat het nu eenmaal verplicht is.

Shampoo: to PMD or not to PMD?

Het onderzoek concludeert dat ondanks de goede bedoelingen, de kennis van de Vlamingen over sorteren beperkt blijft. Nog elke dag worden soorten afval fout gesorteerd. Zo gooit bijna twee op de drie gebruikte keukenrol bij het papier en karton, terwijl dat eigenlijk bij het restafval hoort. Eén op vijf denkt ten onrechte dat aluminiumfolie bij het PMD-afval mag. Eén op de acht heeft geen idee hoe een kapotte koffietas te sorteren. Die moet bij het restafval. En één op de tien zou een lege bus shampoo ten onrechte bij het restafval gooien.

Daarnaast weten we ook weinig over afval, zo blijkt uit het Afvalonderzoek. De helft van de Vlamingen heeft geen idee hoeveel de omhaling en verwerking kost en zegt niet te weten hoeveel kilo afval een gemiddelde Vlaming jaarlijks produceert (486 kg per jaar). Wie zegt daar wel een idee van te hebben, maakt een gemiddelde onderschatting van maar liefst 129 kg.