NMBS zoekt honderden begeleiders en bestuurders

Om de uitstroom van het personeel en de uitbreiding van het treinaanbod op te vangen, moet NMBS dit jaar op zoek naar 472 treinbestuurders en 312 begeleiders. "We leveren alle inspanningen om die doelstellingen te halen."
door
Xavier
Leestijd 1 min.

De federale regering paste recent de pensioenregeling aan voor het rijdend personeel van de NMBS. De komende jaren zullen de pensioenleeftijd en de minimumloopbaan verhoogd worden, waardoor de vervoersmaatschappij een grotere uitloop verwacht, antwoordde minister van Mobiliteit François Bellot (MR) op een vraag van CD&V-Kamerlid Jef Van den Bergh. Bovendien zijn er in het nieuwe vervoersplan 5% extra treinkilometers opgenomen.

Om die twee factoren op te vangen wil de NMBS tegen het einde van het jaar 472 treinbestuurders en 312 treinbegeleiders aan zijn personeelsbestand toevoegen. "We weten al langer dat we een grotere uitstroom zullen hebben", reageert NMBS-woordvoerder Bart Crols tegenover Metro. "We zijn dan ook actief op zoek naar nieuwe mensen. Voor sommige functies, zoals de treinbestuurders, is een langere opleiding nodig, maar dat hebben we ingepland. Het extra aanbod kan ook mee via productiviteitsverhogende maatregelen worden opgevangen."

De vervoersmaatschappij organiseert via HR Rail onder andere jobdagen en -treinen, geeft rondleidingen aan studenten en ontwikkelde ook een simulator, die gebruikt wordt op jobevents, maar ook beschikbaar is als app. "We leveren alle inspanningen om de doelstellingen te halen", aldus Crols.