Open Brief en resolutie vragen gedeeltelijke openstellling van koninklijk domein van Laken

Open Brief en resolutie vragen gedeeltelijke openstellling van koninklijk domein van Laken

Vanuit de Brusselse meerderheid en oppositie wordt aangedrongen op een gedeeltelijke openstelling van het koninklijk domein van Laken. Hannelore Goeman (sp.a) heeft een open brief geschreven aan koning Filip met de vraag het Koninklijk Domein van Laken deels open te stellen voor het publiek. En Annemie Maes kondigt in Het Nieuwsblad dat Groen een voorstel van resolutie indient om de koninklijke tuin, goed voor 250 voetbalvelden, open te stellen. Vlaams minister voor Brussel Sven Gatz (Open Vld) wijst naar de campagne die hij in 2007 met Els Ampe opstartte met hetzelfde doel. Goeman verwijst in haar brief naar de nieuwjaarstoespraak waarin de koning het over muren had. “Ik schrijf u daarom betreffende een muur die u makkelijk kan neerhalen. Het Koninklijk Domein van Laken, u welbekend, ligt pal in onze stad, maar is afgesloten van de omliggende wijken met … een muur. (…) Als we die muur nu eens zouden slopen en het Koninklijk Domein zouden openstellen voor alle Brusselaars? ” Iedereen kan de brief van de sp.a’er meetekenen. “En één keer per jaar organiseren we samen een groot buurtfeest met u als eregast. Of we vieren Bal National in uw achtertuin! “, schrijft Hannelore Goeman.

In het Brussels Parlement kondigen zich ook een aantal initiatieven aan om van de koninklijke tuin een openbaar park te maken. Groen dient dinsdag een voorstel van resolutie in en volgens Het Nieuwsblad werkt de Brusselse meerderheid aan een eigen tekst.

Karl Vanlouwe verwijst op de sociale media naar een actie van N-VA Brussel van 2013 aan de ingang van het koninklijk domein om delen van dat domein permanent toegankelijk te maken. En reeds in 2007 lanceerden de Open Vld’ers Sven Gatz en Els Ampe een campagne om het Koninklijk Domein van Laken te laten evolueren tot wat ‘Central Park’ is voor New York en ‘Hyde Park’ voor Londen. “Het park ligt aan het kanaal, nabij dichtbevolkte wijken van Laken, Neder-Over-Heembeek en de Mutsaard-wijk; en kan via een fiets- en wandelbrug over het kanaal verbonden worden met de dichtbevolkte wijken van Schaarbeek. Zo wordt dit open park een immense groene long voor de Brusselaars, een plaats van ontmoeting en ontspanning”, staat op de website die vandaag nog actief is.

bron: Belga