Silicon Valley moeit zich met inreisverbod

inreisverbod
AFP / O. Andersen

Bijna honderd Amerikaanse bedrijven, waaronder Apple, Google, Facebook en Microsoft, hebben een brief ondertekend waarin ze zich verzetten tegen het inreisverbod. Dat is volgens hen schadelijk voor de economie.

Voor het hof van beroep in San Francisco loopt er een rechtszaak tegen het presidentieel decreet. Dat stelt dat burgers uit zeven moslimlanden, waaronder Irak en Iran, gedurende 90 dagen niet naar de VS mogen afreizen. Momenteel is het inreisverbod opgeschort, maar de juridische strijd gaat voort. Opmerkelijk is dat Silicon Valley zich nu in het debat mengt.

Opvallende afwezigen

De bedrijfsleiders lieten eerder al hun afkeur blijken, maar nu dienden ze ook een zogenoemde ‘amicus-brief’ in bij de rechter. Ze zijn dus geen deelnemende partij aan de rechtszaak, maar hun mening wordt wel gehoord. Hoewel heel wat grote bedrijven de brief ondertekenden, zijn er ook een aantal opvallende afwezigen, zoals Amazon, IBM, Oracle, Yahoo, Tesla en SpaceX van Elon Musk. Hij is zelfs een van de adviseurs van de Amerikaanse president.

In de brief wijzen de bedrijven erop dat migranten heel wat hebben bijgedragen aan innovatie in de VS. Het presidentieel decreet is volgens hen discriminerend en in strijd met de Amerikaanse grondwet. Het tast ook de concurrentiekracht van Amerikaanse ondernemingen aan, omdat het aanwerven van de “beste krachten” moeilijker wordt. Ruim een derde van de werknemers in Silicon Valley zou zijn roots in het buitenland hebben.

Volgens het persagentschap Bloomberg willen enkele bedrijven, waaronder Microsoft en het moederbedrijf van Google, ook nog een open brief sturen naar president Trump, om hun bezorgdheid kenbaar te maken.