Trump neemt deel aan G7-top in mei op Sicilië

Trump neemt deel aan G7-top in mei op Sicilië

De Amerikaanse president Donald Trump heeft zaterdag tijdens een gesprek met de Italiaanse premier Paolo Gentiloni een uitnodiging geaccepteerd om de G7-top in Taormina, op het Italiaanse eiland Sicilië, bij te wonen op 26 en 27 mei. Italië zit dit jaar de G7 voor, de groep met de zeven rijkste landen ter wereld.
Trump besprak met Gentiloni de versterking van de bilaterale samenwerking in een reeks gebieden, zoals de veiligheid en de strijd tegen het terrorisme. Trump herhaalde dat de VS geëngageerd blijft binnen de NAVO, maar stelde ook opnieuw dat alle landen de financiële lasten moeten dragen van de uitgave voor defensie.
Trump veroorzaakte in Europa ongerustheid door het in vraag stellen van het nut van de NAVO in de strijd tegen het terrorisme, en door verschillende landen erop te wijzen dat ze meer zouden moeten investeren in het samenwerkingsverband. Daarnaast is er ongerustheid over het nationalistische en populistische discours van Trump, dat de extreemrechtse partijen in Europa een duwtje in de rug zou kunnen geven.
Vicepresident Mike Pence trekt nog deze maand naar Europa. Hij zal eerst deelnemen aan de jaarlijkse internationale veiligheidsconferentie in de Duitse stad München van 17 tot 19 februari, en komt op 20 februari naar Brussel, waar hij zal spreken met vertegenwoordigers van de federale regering, de Europese Unie en de NAVO.

bron: Belga