Servië breekt omstreden muur af

Servië breekt omstreden muur af
Servië breekt omstreden muur af

De omstreden muur in de door Serviërs en Albanezen gedeelde Kosovaarse stad Mitrovica is afgebroken. Servische arbeiders klaarden de klus zondag in een drietal uur. Het is een eerste stap om de spanningen tussen Servië en Kosovo te verlichten. De twee Balkanlanden waren eind januari akkoord gegaan om de relaties tussen hun landen te verbeteren. Dat deden ze tijdens een ontmoeting in Brussel onder auspiciën van de hoge vertegenwoordigster van het Europees buitenlands beleid, Federica Mogherini.
De muur van 2 meter hoog en een 100-tal meter lang werd gebouwd in januari. Volgens de burgemeester van Noord-Mitrovica, Goran Rakic, diende dat om verkeer te weren uit een voetgangerszone die werd ingesteld nabij de brug over de Ibar. Die brug verbindt het noorden van de stad (waar vooral Serviërs wonen) met het zuiden (dat hoofdzakelijk bevolkt wordt door Albanezen). Vanuit Pristina, de hoofdstad van Kosovo, werd de muur beschouwd als een politieke daad om de verdeeldheid in de stad te behouden.

Mogherini verwelkomde de afbraak. Volgens haar is een normalisatie van de betrekkingen tussen de twee landen essentieel als ze toenadering willen zoeken tot de Europese Unie.

De afbraak is in elk geval een eerste stap in de goede richting. Tot voor kort werd er nog in oorlogstermen gesproken, nadat Servië een trein op de rails had gezet richting Kosovo waarop in 21 talen “Kosovo is Servisch” geschreven stond.
Al is het nog even afwachten wat er in de plaats van de muur zal komen. Sommigen spreken van een nieuwe, kleinere muur een paar meter verder, anderen hebben het over metalen versperringen die in de grond kunnen verdwijnen.

Bron: Belga