CdH sluit steun voor onderzoekscommissie Publifin niet uit

door
Belga
Leestijd 1 min.

Indien de voorzitter van Publifin niet met antwoorden komt, dan zal het cdH de oprichting van een onderzoekscommissie naar het schandaal bij de Luikse intercommunale steunen. Dat heeft Waals parlementslid Dimitri Fourny tijdens een debat op RL-TVI verklaard. Het Publifin-schandaal houdt de Waalse politiek al enkele weken in zijn greep. Meerderheidspartijen PS en cdH keurden vorige week de oprichting goed van een bijzondere commissie in het Waals parlement. Oppositiepartijen MR en Ecolo drongen echter aan op een onderzoekscommissie.

Toch sluit het cdH zo'n onderzoekscommissie niet uit. "Indien (Publifin-voorzitter) André Gilles geen antwoorden op onze vragen geeft, dan zullen we op het knopje (voor de oprichting van een onderzoekscommissie) drukken", verzekerde Fourny. Alvorens het zover komt, moeten er voor Fourny juridische voorzorgen worden genomen. Hij verwijst daarbij naar de vertraging die de start van de onderzoekscommissie-Kazachgate in de Kamer had opgelopen.

PS'er Dimitri Legasse hield zich meer op de vlakte. "We zullen het daar maandag over hebben", zei hij zonder bijkomende commentaar kwijt te willen. Tijdens het debat bleek dat het instellen van een alternatieve meerderheid in Wallonië niet aan de orde is. "Het probleem ligt in Luik. Het gaat om Publifin. We gaan het uitstekende werk van de Waalse regering niet op de helling plaatsen", stelde Fourny. Ook Legasse noemt het probleem van Publifin "een Luiks probleem".

bron: Belga