Manneken Pis opent zijn eigen museum

Manneken Pis opent zijn eigen museum

De GardeRobe Manneken Pis, het nieuwe museum met de volledige verzameling van kostuums van het wereldberoemde Brusselse monument, heeft zijn deuren geopend met een groot feest in de Eikstraat. Vertegenwoordigers van de stad Brussel, de Orde van Manneken Pis en talrijke Brusselaars waren op het feest aanwezig. Het nieuwe museum aan de Eikstraat stelt meer dan 120 kostuums van het ketje voor. De kleerkast werd voordien ondergebracht in het Broodhuis. Karine Lalieux, schepen van Cultuur van de stad Brussel, kondigde de verhuis in 2015 aan. “Twee jaar en 800.000 euro later gaan de deuren open”, zegt Lalieux.

Volgende zaterdag overhandigt de Ommegang symbolisch een replica van dat eerste bekende kostuum aan de gemeente. De oudste verwijzing naar een kostuum dateert uit 1615. Op een van de acht schilderijen die Denis Van Alsloot van de Ommegang maakte, staat het beeldje in een herdersplunje afgebeeld. Deze kledingtraditie gaat terug tot de 17de eeuw. Vandaag telt de collectie meer dan 960 stuks.

“Het originele beeld van Jérôme Duquesnoy blijft bewaard in het Broodhuis. Er werd een buitengewoon rariteitenkabinet rond het beeld en zijn bijzondere geschiedenis ontworpen in de zaal waar vroeger de kostuums werden tentoongesteld”, zegt Isabelle Douillet-De Pange, de hoofdconservator van de Musea van de stad Brussel.

bron: Belga