Australische premier houdt vol dat vluchtelingendeal met VS doorgaat

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Australische premier Malcolm Turnbull heeft vandaag ontkend dat hij een verhit telefoongesprek had met de Amerikaanse president Donald Trump, en benadrukt dat de Amerikaans-Australische vluchtelingendeal wel degelijk zal doorgaan. Trump noemde het akkoord gisteren nog een "domme deal", en zou zijn telefoongesprek met Turnbull na 25 minuten abrupt hebben afgerond. "Het is zeer belangrijk dat het akkoord doorgaat omdat het veilige hervestigingsopties zal geven aan mensen", verklaarde de premier aan de pers. Hij houdt ook vol dat het gesprek met Trump "openhartig", "oprecht" en "hartelijk" verliep, en ontkende dat Trump de telefoon vroegtijdig had neergelegd.

Trump zou zaterdag in het telefoongesprek met Turnbull zwaar uitgehaald hebben naar het vluchtelingenakkoord ("de slechtste deal ooit") en gezegd hebben dat het gesprek met Turnbull van zaterdag het "ergste telefoongesprek was" dat hij die dag voerde. Op Twitter sprak hij over een "domme deal": "Geloof je dat nu? De Obama-administratie is ermee akkoord gegaan duizenden illegale immigranten van Australië over te nemen. Waarom? Ik zal die domme deal onderzoeken!"

Het akkoord tussen Washington en Canberra houdt in dat de VS 1.250 vluchtelingen zullen opvangen die momenteel in de Australische detentiecentra op Nauru en Manus Island vastzitten.

Australië is een van de meest trouwe bondgenoten van de Verenigde Staten sinds de Tweede Wereldoorlog. Beide landen werken samen rond spionage en defensie, en wisselen grote hoeveelheden informatie met elkaar uit. Ze waren samen betrokken bij de oorlogen in Afghanistan, Irak en Syrië.

De voormalige Australische premier Kevin Rudd zei vandaag nog aan CNN dat "de Amerikaans-Australische relatie groot, oud en lelijk genoeg is om deze klucht te overleven". Volgens hem hadden de twee landen in de afgelopen jaren veel meningsverschillen "die dingen komen en gaan".

"Wie die denkt dat de conversaties die we hebben over de verschillende kwesties altijd vriendelijk en licht verlopen enkel omdat we bondgenoten zijn, begrijpt onze relatie niet", verklaarde ook de voormalige Australische ambassadeur in de VS Kim Beazly aan de openbare omroep ABC. Volgens hem had Trump de deal wel gewoon opgeschort als hij met een ander land dan Australië, een van zijn belangrijkste bondgenoten, te maken had gehad.

bron: Belga