Amerikaanse Senaat annuleert wet om vervuiling rivieren tegen te gaan

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Amerikaanse Senaat heeft gisteren een wet ongedaan gemaakt die werd goedgekeurd door de vorige president Barack Obama om te vermijden dat afval uit de steenkoolmijnen niet meer in de rivieren terechtkomt. De Republikeinen hadden zich voorgenomen om een reeks administratieve regels ongedaan te maken die de vorige president Barack Obama in de laatste maanden van zijn ambtstermijn had doorgevoerd. Ze beroepen zich daarvoor op een wet van 1996 waardoor wetten kunnen herzien worden vooraleer ze van kracht worden.

De Senaat besliste gisteren om de "Stream Protection Rule" te annuleren, die de vervuiling van de waterwegen in het land door de industrie moet vermijden.

Vierenvijftig senatoren stemden voor de annulatie van de wet, 45 tegen. Naast de Republikeinen stemden enkele Democraten voor de herziening van de wettekst, die afkomstig zijn uit olieproducerende staten. Het Huis van Afgevaardigden keurde woensdag ook al de annulatie goed van de wet, die nu wordt doorgespeeld aan president Donald Trump.

Woensdag verklaarden de Democratische senatoren nog dat ze zouden ingaan tegen het afschaffen van de regels in de olie- en mijnbouw, nadat in het Huis van Afgevaardigden ook een regeling voor de olie-industrie werd afgeschaft die verplichtte om betalingen aan buitenlandse regeringen openbaar te maken.

De Trump-administratie heeft nauwe banden met de industrie van de fossiele brandstoffen. Woensdag keurde de Senaat de nominatie nog goed van Rex Tillerson, de voormalige CEO van olie- en gasmultinational ExxonMobil.

bron: Belga