Deze vijf cultuuruitjes fleuren het weekend op

Nog geen plannen dit weekend? Hoog tijd om daar verandering in te brengen! Deze vijf tips helpen je op weg. 

Adoptie – Tussen avontuur en kwetsuur (nog tot 16 april in Gent)
Adoptie blijft een heikel topic. Welke belangen staan centraal: die van de ouders of die van het kind? Leidt de scheiding van de biologische ouders tot trauma’s? Hoe gaan kinderen die geadopteerd worden later met hun geschiedenis om? In de tentoonstelling ‘Adoptie – tussen avontuur en kwetsuur’ belicht het Museum Dr. Guislain de gevoelige geschiedenis van adoptie met documentair materiaal, oude en hedendaagse kunst, literatuur, fotografie, filmfragmenten en getuigenissen.
www.museumdrguislain.be

Madama Butterfly (t.e.m. 19 maart in Brussel)
Theater met de grote T = Opera. De Munt brengt de beroemde Puccini-opera Madama Butterfly in een ‘theaterritueel voor vandaag’ – de zware taak om dat te doen ligt in handen van regisseur Kirsten Dehlholm en dirigent Roberto Rizzi Brignoli. Nog nooit naar de opera geweest? Tijd om het eens te proberen. Deze klassieke tearjerker heeft nog nooit iemand verveeld.
www.demunt.be

Odysseus, een zwerver komt thuis (3 februari in Brussel) 
Meteen gaan voor de grote theateruitdaging? Check deze marathon: KVS laat op drie dagen tijd de volledige Odysseia lezen door een keur aan acteurs en actrices. Dat eeuwenoude epos van Homeros heeft immers meer te maken met vandaag dan je zou denken: een mens die tien jaar in een boot over alle zeeën zwalkt in een poging om ergens een thuis te bereiken… helemaal spek voor de bek van de geëngageerde regisseur Michael De Cock. Leun rustig achterover in je stoel en laat de verzen tot je komen. May the patience be with you!
www.kvs.be

Technostress (4 februari in Nieuwpoort)
De hedendaagse mens lijdt aan FOMO – Fear Of Missing Out, de angst om niet mee te zijn, om de hipste feestjes en de laatste nieuwtjes te missen. Comedian Henk Rijckaert fileert in zijn nieuwe zaalshow Technostress de soms absurde situaties die dat met zich meebrengt. Via apparaten als de smartphone of die irritante madam van de gps die het altijd beter weet – neen, ik maak géén U-turn – komt een eindeloze stroom aan informatie, berichten en breaking news voortdurend op ons af. Zit jouw hoofd ook zo boordevol?
www.cultuurnieuwpoort.be

Whitacre meets Bernstein (3 februari in Lier)
Soms slaat de vonk over en ontstaat er magie tussen een orkest of een koor en zijn dirigent – het is precies wat de Amerikaanse superster Eric Whitacre (foto) in 2016 overkwam met het Vlaams Radio Koor. Het stond dus in de sterren geschreven dat Whitacre opnieuw naar ons land zou komen voor een nieuw en uitdagend koor-project. Hij brengt daarvoor een Amerikaanse collega mee, of toch diens werk: Leonard Bernstein, de man die Broadway-musicals mixte met symfonieën en imposante opera’s met subtiel vocaal werk. Vlaams Radio Koor loves Whitacre loves Bernstein – dat kan niet meer fout gaan. Zeker niet als het Brussels Philharmonic is dat zorgt voor de muzikale begeleiding.
www.lierscultuurcentrum.be