Trump groet lichaam van eerste gesneuvelde soldaat onder zijn presidentschap

Trump groet lichaam van eerste gesneuvelde soldaat onder zijn presidentschap
Trump groet lichaam van eerste gesneuvelde soldaat onder zijn presidentschap

De Amerikaanse president Donald Trump heeft woensdagnamiddag de luchtmachtbasis van Dover in Delaware bezocht, om er het lichaam van de eerste Amerikaanse soldaat te groeten die sneuvelde onder zijn presidentschap. Dat gebeurde tijdens een operatie in Jemen die verkeerd afliep. De lichamen van Amerikaanse soldaten die sneuvelen tijdens operaties komen steeds aan in Dover. Donald Trump arriveerde er met een helikopter, voor een onverwacht bezoek in het gezelschap van zijn dochter Ivanka.
Er vond een ceremonie plaats, die op vraag van de familie in intieme kring werd gehouden. De gesneuvelde soldaat is de 36-jarige William “Ryan” Owens, die deel uitmaakte van de Navy Seals. Dat zijn de prestigieuze marine-eenheden gespecialiseerd in bliksemaanvallen tegen extremistische netwerken.
De man kwam zondag om het leven tijdens een Amerikaanse militaire operatie in Jemen gericht tegen een site van Al Qaida, waarbij volgens het Pentagon 14 strijders van de extremistische groepering gedood werden.
Medisch personeel ter plaatse had het echter over een dertigtal doden, onder hen 10 vrouwen en kinderen.
Volgens het Pentagon was het doel van de operatie het verzamelen van inlichtingen, vooral door het in beslag nemen van computers en elektronische apparaten van AQAP. Dat is de plaatselijke arm van Al Qaida, die door Amerika als het gevaarlijkste netwerk wordt beschouwd.
Medewerkers van het persagentschap Reuters zeiden dat Trump zijn eerste geheime antiterreuractie goedkeurde zonder voldoende inlichtingen, grondsteun of voldoende reserveplannen.
Tijdens hun aanval werden de Navy Seals geconfronteerd met landmijnen, sluipschutters en een groter en zwaarder bewapend contingent extremistische strijders.

Bron: Belga