Sp.a wil hoger onderwijs verplichten transparanter te communiceren over studiekosten

door
Belga
Leestijd 2 min.

Sp.a heeft een voorstel klaar waarmee het hogescholen en universiteiten wil verplichten om studenten transparant en op geregelde tijdstippen te informeren over de totale kostprijs van hun opleiding. Volgens de oppositiepartij krijgen studenten nog te vaak onverwachte en ontransparante studiefacturen bovenop het inschrijvingsgeld. Het Vlaams parlement behandelt het voorstel van decreet donderdag. Op dit moment bestaan er geen uniforme regels voor hogescholen en universiteiten over de kosten die ze bovenop het inschrijvingsgeld mogen aanrekenen aan studenten. Sommige doen dat op basis van reële kosten voor geleverde diensten, andere sturen een forfaitaire factuur. Zo geeft sp.a het voorbeeld van de Vives-hogeschool, waarvan bleek dat die in oktober 2015 nog 80 euro extra aanrekende, bovenop het (verhoogde) inschrijvingsgeld van 890 euro, voor onder andere internettoegang. Bovendien communiceren de instellingen niet eenvormig naar studenten toe, zodat die geen duidelijk beeld hebben van wat een bepaalde studiekeuze hen uiteindelijk zal kosten.

Sp.a spreekt van "willekeur" waarmee universiteiten en hogescholen extra facturen naar studenten kunnen sturen en pleit voor duidelijke regels. Vlaams parlementslid Tine Soens (sp.a) kaartte de problematiek al aan bij minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V), die vervolgens het College van Regeringscommissarissen opdracht gaf tot een onderzoek. Het College concludeerde dat de transparantie naar studenten beter kan. De Vlaamse onderwijsraad (VLOR) vroeg dit decretaal te verplichten.

"Hoewel het dus duidelijk is dat er geen eenvormige regels zijn en studenten meer transparantie verdienen over de facturen die bij een studie horen, heeft de minister tot vandaag geen initiatief genomen. Vandaar dat sp.a een oplossing voorstelt", klinkt het.

De oplossing van sp.a bestaat erin dat instellingen verplicht worden om een eerste keer te communiceren voorafgaand aan de inschrijving over de kosten van het modeltraject en van ieder studiejaar. Ook moeten de instellingen aan het begin van ieder jaar aan de studenten meedelen hoeveel het komende jaar zal kosten.

bron: Belga