Hevige protesten tegen komst van Breitbart-journalist op universiteit van Californië

door
Belga
Leestijd 2 min.

Op de universiteit van Berkeley in de Amerikaanse staat Californië is het woensdagavond tot rellen gekomen tussen de politie en studenten die protesteerden tegen de komst van een journalist van de extreemrechtse nieuwswebsite Breitbart. De universiteit werd onder lockdown geplaatst, aldus de politie. De manifestanten gooiden met rotjes naar de politie, haalden metalen barricades neer, gooiden ruiten in en stichtten branden buiten het gebouw op het moment dat Yiannopoulos het woord zou nemen. De politie riep de manifestanten via Twitter op om te vertrekken, en vroeg inwoners ook om de buurt van de universiteit te vermijden vanwege de hevige protesten.

Milo Yiannopoulos was volgens de krant San Francisco Chronicle uitgenodigd door studentenvereniging Berkeley College Republicans. Verwacht werd dat hij een campagne ging aankondigen tegen "sanctuary campusses", die hadden beloofd om studenten zonder verblijfsvergunning op te vangen.

Meer dan 100 studenten van de universiteit hadden twee brieven ondertekend aan de directie om de annulatie te vragen van het evenement. Ze "verzetten zich hevig tegen zijn ideeën" en veroordeelden zijn "gevaarlijke houding". Yiannopoulos schreef gisteren op Facebook dat hij van de universiteitscampus werd geëvacueerd "nadat gewelddadige linkse manifestanten barricades neerhaalden, branden stichtten, de ramen ingooiden met stenen en de benedenverdieping van het gebouw binnenvielen".

Milo Yiannopoulos schrijft voor Breitbart News, de extreemrechtse nieuwswebsite waarvan topadviseur in het Witte Huis Steve Bannon tot voor kort hoofdredacteur was. Bannon zou naar verluidt achter Trumps meest controversiële beleidspunten zitten, zoals zijn inreisverbod voor burgers uit zeven moslimlanden.

De blogger, die gespecialiseerd is in technologisch nieuws en bekendstaat voor zijn provocatieve uitlatingen op de sociale media, werd in juli verbannen van Twitter omdat hij de vele haatberichten tegen de Afro-Amerikaanse actrice Leslie Jones in de marge van haar rol in de film "Ghostbusters" had goedgesproken. Hij schreef dat Jones zichzelf opstelde als slachtoffer en had haar ongeletterd genoemd.

Bron: Belga