Europarlementsleden willen dam opwerpen tegen mogelijke nieuwe VS-ambassadeur

De leiders van de christendemocratische, sociaaldemocratische en liberale fracties in het Europees Parlement hebben Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker gevraagd om een mogelijke voordracht van Ted Malloch als Amerikaans ambassadeur bij de Europese instellingen niet te aanvaarden. Malloch liet zich de voorbije weken bijzonder laatdunkend uit over de Europese Unie. Malloch wordt getipt als de man die president Donald Trump wil voordragen als nieuwe ambassadeur bij de EU. In interviews stelde hij zich ongezien vijandig op tegenover de Unie. Zo voorspelde hij dat de euro op korte termijn kan instorten. Ook herinnerde hij eraan dat hij ooit een diplomatieke post had waar hij een handje toestak om de Sovjet-Unie ten grave te dragen. “Misschien is er nog een Unie die wat getemd moet worden”, suggereerde hij aan de BBC.
In een brief aan Juncker vragen EVP-fractieleider Manfred Weber en zijn liberale collega Guy Verhofstadt om de geloofsbrieven van Malloch niet te aanvaarden indien Washington hem naar Brussel zou sturen. “We zijn ervan overtuigd dat mensen die het als hun missie zien om de Europese Unie te ontregelen of te ontbinden niet geaccrediteerd mogen worden als officiële vertegenwoordigers bij de EU”, zo leest de brief.
Ook hun socialistische tegenhanger Gianni Pittella kroop in zijn pen om te waarschuwen voor de voordracht. Malloch moet “persona non grata” verklaard worden, zo liet Pittella verstaan in een brief aan Europees president Donald Tusk, buitenlandvertegenwoordigster Federica Mogherini en Juncker, naar wie Malloch verwees als “een zeer adequate burgemeester van één of andere stad in Luxemburg”.

bron: Belga