Protest in Roemenië na versoepeling van anticorruptieregels

Protest in Roemenië na versoepeling van anticorruptieregels
Protest in Roemenië na versoepeling van anticorruptieregels

Duizenden Roemenen zijn dinsdagavond op straat gekomen, uit protest tegen de regeringsbeslissing om de straffen op corruptie voor politici te verlichten. Verschillende Roemeense media hadden het over 10.000 demonstranten in Boekarest, die spontaan kwamen protesteren voor het regeringsgebouw. Ook in de steden Cluj, Sibiu, Timisoara en Iasi vonden protesten plaats.
De protesten volgden onmiddellijk op de aankondiging van de goedkeuring van een nooddecreet, dat enkel voorziet in celstraffen voor verschillende vormen van machtsmisbruik als ze meer dan 44.000 euro verlies opleveren.
Het decreet werd dinsdag aangenomen door de nieuwe sociaaldemocratische regering, die nog maar een kleine maand aan de macht is. Het protest tegen de plannen van de regering om de regels ter bestrijding van corruptie te versoepelen is echter al enkele weken aan de gang.
Door het nieuwe decreet kan de sociaaldemocratische partijleider Liviu Dragnea naar verluidt een vervolging vermijden. Dinsdag startte een rechtszaak tegen hem voor machtsmisbruik.

Bron: Belga