Milieuactivisten protesteren tegen adviseur Trump in Brussel

Milieuactivisten protesteren tegen adviseur Trump in Brussel

Myron Ebell, een van de grootste klimaatsceptici in de inner circle van de Amerikaanse president Donald Trump, was woensdag te gast in Brussel. Ebell was uitgenodigd op een colloquium over het klimaat van de Europese partij Alliantie van Conservatieven en Hervormers (ECH). Hij werd woensdagochtend onthaald door een zeventigtal groene manifestanten, die de slogan “Make The Planet Great Again” droegen. Op initiatief van Ecolo J, de jongerenafdeling van de partij Ecolo, manifesteerden een zeventigtal mensen van de Europese groene familie woensdag aan de ingang van de Solvaybibliotheek in Brussel. Daar vond de de hele dag een colloquium plaats van de ECH over de manier waarop de markt kan bijdragen aan innovatie die het milieu ten goede komt. Ebell was er een van de sprekers.

De man, een notoir klimaatscepticus, werd in november benoemd tot het hoofd van Trumps transitieteam voor het Amerikaanse milieuagentschap EPA. Net zoals Scott Pruit, de huidige directeur van het EPA, is Ebell een fervent voorvechter van fossiele brandstoffen. Zo is hij onder meer de stichter en directeur van het ‘Competitive Enterprise Institute’, een denktank en lobbygroep die grotendeels wordt gefinancierd door de olie- en steenkoolindustrie. Ebell ontkent bovendien de invloed van de mens op de opwarming van de aarde en is tegen de klimaatakkoorden van Parijs.

“Hij beweert dat tabak niet schadelijk is en was tegenstander van een wet voor de bescherming van beschermde diersoorten”, aldus Adrien Volant, covoorzitter van de jonge Brusselse groenen. “Wij hebben hem symbolisch een reddingsboei overhandigd.”

De Europese partij Alliantie van Conservatieven en Hervormers is een politieke beweging rond de conservatieve Britse partij. De N-VA maakt er geen deel van uit, maar zetelt wel in de dezelfde groep in het Europees Parlement. Dinsdag werd Ebell nog ontvangen op het kabinet van de Britse eerste minister Theresa May.

bron: Belga