Inreisverbod Trump door hele Belgische regering veroordeeld

Inreisverbod Trump door hele Belgische regering veroordeeld

De hele Belgische regering is het oneens met het inreisverbod dat de Amerikaanse president Donald Trump uitgevaardigd heeft tegen onderdanen uit zeven moslimlanden. Dat heeft premier Charles Michel woensdag gezegd in de Kamercommissie Binnenlandse Zaken. Michel meent dat de oppositie de reacties van N-VA-regeringsleden op die maatregel “selectief” leest. Premier Michel reageerde afgelopen weekend op het besluit dat Trump vrijdag uitvaardigde, om mensen uit Iran, Irak, Libië, Somalië, Soedan, Syrië en Jemen de toegang tot de VS te ontzeggen. Michel zei toen al dat ons land het oneens is met die beslissing en “er geen voorbeeld zal aan nemen”.

Ook N-VA-vicepremier Jan Jambon en N-VA-staatssecretaris Theo Francken reageerden op het verbod. Minister Jambon zei onder meer dat de zaken “in zijn context” geplaatst moesten worden, terwijl staatssecretaris Francken opriep om “niet hysterisch” te reageren.

De groene en socialistische oppositiepartijen vinden dat de premier de maatregel niet “kordaat en krachtig genoeg” veroordeeld heeft. “Hoe kan u aanvaarden dat sommigen binnen de regering zich van uw reactie distantiëren?”, vroeg PS’er Stéphane Crusnière.

Premier Michel ontkent dat niet iedereen binnen de regering de maatregel afkeurt. “De regering heeft hetzelfde gezegd. Je kan de woorden van Jambon en Francken niet selectief gebruiken.” Wie de reactie van de N-VA-regeringsleden helemaal leest, weet dat ook zijn kritiek hadden op de beslissing van Trump, zei de premier.

De oppositie meent ook dat de premier laat, zondag pas, heeft gereageerd. Volgens de premier klopt dat niet. Meteen na de beslissing zijn er informele contacten geweest met andere Europese landen. “Europa moet met een stem spreken”, zei Michel. De premier zei ook dat de reactie van de Belgische regering meteen is overgemaakt aan de ambassade van de VS en dat daar ook om meer informatie is gevraagd over de maatregel.

bron: Belga