Eindelijk: de slimme electriciteitsmeter is er vanaf 2019

Eindelijk: de slimme electriciteitsmeter is er vanaf 2019

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) wil in 2019 starten met het uitrollen van de digitale meters ter vervanging van de huidige elektriciteitsmeters. Dat heeft de Open Vld-minister in het Vlaams Parlement geantwoord op een vraag van CD&V-parlementslid Robrecht Bothuyne. Minister Tommelein is al even klaar met zijn nota voor de uitrol van de digitale meter, maar voorlopig was er nog geen akkoord binnen de Vlaamse regering. Vrijdag staat de nota opnieuw op de agenda van de ministerraad.

In antwoord op een vraag van CD&V-parlementslid Robrecht Bothuyne liet Tommelein al deels in zijn kaarten kijken. Zo benadrukt de Open Vld-minister dat hij zijn administratie al aan het werk gezet heeft ter voorbereiding van de invoering van de digitale meters.

Tommelein: “Ook bij de netbeheerders zijn er reeds voorbereidingen gestart door de opmaak van lastenboeken. Het komt er dus aan. We zijn zeker niet de eersten van de klas maar de laatsten van Europa. Er is dus geen tijd meer te verliezen. Ik zal er alles aan doen om de vooropgestelde streefdatum van 1 januari 2019 als officiële start van de uitrol van de digitale meters te halen. Ik zal absoluut geen vertraging organiseren, integendeel. Ik zal zorgen dat het vooruitgaat”, klonk het woensdag in de commissie Energie.

Er bestaat wel bezorgdheid bij eigenaars van zonnepanelen. Dat stipte CD&V’er Bothuyne ook aan. “Met de slimme meter verdwijnt de terugdraaiende teller onherroepelijk zoals die vandaag bestaat. De vraag is natuurlijk welk alternatief er komt”, klonk het.

Minister Tommelein antwoordde dat eigenaars van zonnepanelen niet zullen gestraft worden met de digitale meters. Tommelein: “Iemand die investeert in zonnepanelen zal duidelijk, zelfs als dat is met een terugdraaiende teller die wordt afgeschaft, in een systeem terechtkomen dat nog altijd rendabel blijft. Ook diegenen die in het verleden hebben geïnvesteerd, moeten niet opeens worden benadeeld door een systeem van digitale meters”.

bron: Belga