Van der Poel rijdt WK-frustraties weg

BELGA /D. STOCKMAN

Mathieu van der Poel heeft zichzelf een troostprijs bezorgd voor de misgelopen wereldtitel. De Nederlandse kampioen kwam solo over de streep in de Parkcross, waar ook Marianne Vos revanche nam na het WK.

De vier lekke banden die afgelopen zondag zijn kansen op de regenboogtrui verprutsten, zaten Van der Poel duidelijk nog hoog. In Maldegem trok de renner van Beobank-Corendon in de tweede ronde meteen fel door, waarna de rest onherroepelijk moest passen.

Het bleek het begin van een indrukwekkend nummertje, dat een klein uur later uitmondde in een solofinish. Dan was het een minuut wachten op de nummer twee, Michael Vanthourenhout. De winnaar van vorig jaar bleef Tim Merlier voor, terwijl diens ploegmaat Wout van Aert als vierde naast het podium viel.

«Mathieu Van der Poel volgen was totaal geen optie vandaag», gaf de wereldkampioen ruiterlijk toe. «Hij heeft er waarschijnlijk een stuk frustratie kunnen uitrijden en was gewoon veel te sterk voor iedereen.»

Dat van die frustratie bleek een juiste inschatting, zo bevestigde Van der Poel. Al had de Nederlander niet verwacht dat hij vrijwel de hele cross alleen zou afwerken. «Het was niet echt het plan om al na één ronde aan te vallen, maar eens ik los was, ben ik blijven doorgaan», deed hij zijn relaas. «Ik wou me laten zien voor mijn fans. Er stond voor de start opnieuw een pak volk aan mijn camper. Het is leuk dat ze achter mij blijven staan.»

Ook bij de vrouwen konden onze noorderburen in de Parkcross revanche nemen voor het voorbije WK. Zo spoelde Marianne Vos haar tweede plaats in Bieles door met een autoritaire overwinning. Ze kwam net als Van der Poel solo over de streep, terwijl kersvers wereldkampioene Sanne Cant in een spurt met twee Sophie de Boer aftroefde.

Voor Cant was het haar eerste optreden in de regenboogtrui. «Dat is natuurlijk even wennen, maar het is heel plezant om dit shirt te showen.» Vos was opgelucht dat ze deze keer wel het zegegebaar mocht maken. «Hoewel ik dat liever zondag had gedaan, ben ik heel blij dat ik kon winnen», aldus de Nederlandse.