Nederlandse zoo experimenteert met Tinder voor orang-oetans

Net als mensen mogen de orang-oetanvrouwtjes van het Nederlandse dierenpark Apenheul swipen voor een potentiële partner. De zoo hoopt zo een inzicht te krijgen in de partnervoorkeuren van de apen. 
door
Kevin
Leestijd 1 min.

Het is notoir moeilijk om de mensapen aan het paren te krijgen. Gedragsbioloog Thomas Bionda verklaart bij NOS dat het soms al misloopt bij de eerste kennismaking tussen de beesten. Het is dan ook niet ongebruikelijk dat één van de orang-oetans weer terugkeert naar de dierentuin waar het vandaan komt, zonder dat de dieren gepaard hebben.

Met het vierjarig experiment 'Tinder voor orang-oetans' hopen de wetenschappers van Apenheul in inzicht te krijgen in de voorkeuren van hun vrouwtjesapen. Eerder voerden de onderzoekers al vergelijkbare experimenten bij bonobo's.

Zij kregen op een touchscreen foto's te zien van soortgenoten. Daaruit bleek dat ze vooral gestimuleerd werden door positieve prikkels. "Foto's waarop bonobo's elkaar vlooien bijvoorbeeld, of seks hebben", getuigt evolutionair psycholoog Evy van Berlo aan Tubantia.

Het experiment loopt voorlopig niet van een leien dakje. De wetenschappers hebben dezelfde touchscreen verstevigd met een metalen frame. Zo ging het even goed, totdat orang-oetan Samboja besloot dat ze aan de beurt was. Niet veel later was het scherm verwoest. "Deze mensapen zijn heel rustig, maar kunnen wel goed dingen slopen", aldus Bionda bij NOS.