Eindelijk duidelijkheid. Titanic-regisseur onthult waarom Jack niet op het vlot kon

Foto Twentieth Century Fox France

Waarom moest Jack sterven? Er was toch genoeg plaats naast Rose op het stuk drijfhout? En was het niet sowieso veel knusser met z’n tweetjes? Het zijn vragen die ons al bijna twintig jaar bezighouden. Nu heeft ‘Titanic’-regisseur James Cameron eindelijk duiding gegeven bij zijn wrede beslissing.

Jack Dawson maakte de ultieme opoffering in de filmklassieker ‘Titanic’, die uitkwam in 1997. Hij liet zijn geliefde Rose DeWitt Bukater alleen (!) plaatsnemen op een stuk drijfhout zodat zij kon overleven. Zelf geraakte hij langzaamaan onderkoeld in het ijskoude water. Uiteindelijk stierf de jongeman en liet Rose hem liefdevol zinken naar de bodem van de zee. Een shock voor veel kijkers. Er was verdorie toch genoeg plaats op de deur?

In 2012 werd die vraag in het Amerikaanse wetenschappelijke programma ‘MythBusters’ al beantwoord. Ze lieten twee volwassen mannen op een houten plank kruipen om te zien of ze zou blijven drijven. En ja hoor, het lukte.

 

AFP / A. E. Rodriguez

Nu heeft regisseur James Cameron ook eindelijk zelf uitgelegd waarom hij de beslissing destijds heeft genomen. “Laten we het het scenario eens overlopen”, zegt Cameron tegen Daily Beast. “Stel je voor: je bent Jack, je ligt in water van -2 graden en je brein raakt onderkoeld. MythBusters vraagt je om jouw reddingsvest en die van Rose uit te trekken. Om te zorgen dat het drijfhout niet zinkt, moet je beide vesten goed vastmaken onder de plank. Je bent dus zeker vijf à tien minuten onder water in -2 graden. Daar zou je aan gestorven zijn. Zijn beste optie was zijn bovenlichaam boven water houden en hopen dat hij op tijd gered werd.”

Laat ons dus collectief Rose vergeven dat ze alleen op het drijfhout lag. Het altruïsme van Jack was tenminste niet tevergeefs.