Unicef vreest voor hongersnood bij 7,5 miljoen kinderen in 2017

Unicef vreest voor hongersnood bij 7

Naar schatting 7,5 miljoen kinderen zullen in 2017 geconfronteerd worden met acute ondervoeding, zo waarschuwt het VN-Kinderfonds Unicef in het vandaag gepubliceerde rapport ‘Humanitarian Action for Children’. De organisatie zegt dit jaar nog 3,1 miljard euro nodig te hebben om alle getroffen kinderen te helpen. “In steeds meer landen drijven oorlog, natuurrampen en klimaatverandering kinderen uit hun huizen, via geweld, ziekte en uitbuiting”, zegt Manuel Fontaine, de directeur van de noodprogramma’s van Unicef.

Volgens de organisatie leeft wereldwijd bijna een op de vier kinderen in een land dat gebukt gaat onder oorlog of natuurrampen. Daardoor worden dit jaar in totaal 48 miljoen kinderen getroffen, in 48 verschillende landen. Unicef vreest dat ongeveer 7,5 miljoen van die kinderen met hongersnood te maken krijgen. Vooral in Nigeria en Jemen dreigen kinderen zwaar te worden getroffen.

“Ondervoeding is een sluipende bedreiging voor kinderen”, zegt Fontaine. “De schade ervan kan onomkeerbaar zijn en kinderen beroven van hun mentale en fysieke mogelijkheden. In het ergste geval kan ondervoeding dodelijk zijn.”

Unicef zegt dan ook 3,1 miljard euro nodig te hebben om de kinderen in nood te helpen. Met dat geld wil de VN-organisatie kinderen toegang bieden tot zuiver water, voeding, onderwijs, gezondheid en bescherming. Enkel en alleen voor Syrië, waar de oorlog binnenkort zijn zevende jaar ingaat, is 1,3 miljard euro nodig. Dat is nodig om steun te verlenen aan de kinderen in Syrië en aan de Syrische vluchtelingen in naburige landen.

bron: Belga