Sinds begin december al zeventien leiders van Colombiaanse middenveldorganisaties vermoord

door
Belga
Leestijd 1 min.

Sinds op 1 december het vredesakkoord met de Colombiaanse Farc-rebellen werd geratificeerd, zijn al 17 leiders van middenveldorganisaties vermoord. Dat meldde de "Eenheid van Slachtoffers", een overheidsorganisatie, gisteren. Het vredesakkoord moest een eind maken aan het gewapende conflict dat al meer dan een halve eeuw duurt. "Het land kan geen bloedbad op leiders van sociale organisaties toelaten", zegt Alan Jara, directeur van de Eenheid. De taak van die organisatie is slachtoffers van het conflict helpen. Sinds het begin van de jaren 60 heeft dat conflict minstens 260.000 mensenlevens geëist, 60.000 mensen zijn vermist en bijna 7 miljoen mensen zijn op de vlucht geslagen. "Wij zijn bijzonder bezorgd over deze feiten, want eigenlijk is men bezig deze leiders af te slachten", zei Jara.

Volgens het communiqué deed zich zaterdag de voorlopig laatste moord voor, in het noordwestelijke Turbo. Vier mannen op moto's ontvoerden er Porifirio Jaramillo, hoofd van "Tierra y Paz" (Aarde en Vrede). Zijn lichaam werd de volgende dag gevonden door de politie.

Jara riep de procureurs op om deze feiten prioritair te behandelen, zodat de schuldigen berecht kunnen worden. "Het werk van deze mensen is helemaal legaal, en de staat moet hun leven en hun integriteit beschermen zodat ze hun dagelijkse taak kunnen voortzetten."

Het Hoog Commissariaat voor de Mensenrechten van de VN meldde dat er in heel 2016 64 leiders van zulke organisaties werden vermoord.

Bron: Belga