Oostenrijks parlement zal zich over Ceta-kwestie buigen

door
Belga
Leestijd 1 min.

Meer dan 550.000 Oostenrijkers hebben een petitie ondertekend tegen de de transatlantische vrijhandelsakkoorden Ceta en TTIP. Daardoor moet het parlement de kwestie behandelen, meldden de initiatiefnemers van de petitie in de afgelopen nacht. In totaal tekenden 562.000 mensen de petitie, of 8,9 procent van de stemgerechtigde bevolking. Voor de initiatiefnemers, onder hen milieuorganisatie Greenpeace en een parlementslid van de sociaaldemocratische SPÖ, gaat het om een "sensationeel" resultaat. Ook de extreemrechtse FPÖ had zich achter de petitie geschaard.

Zodra een "volkspetionnement" - niet te verwarren met een referendum - 100.000 handtekeningen verzamelt, moet het onderwerp in het parlement behandeld worden. Dit riskeert voor onenigheid te zorgen bij de sociaaldemocraten van bondskanselier Christian Kern. De bondskanselier sprak zich al uit voor het Canadees-Europese Ceta, maar een deel van zijn partij is tegen.

De petitie vraagt ook de goedkeuring van een wet die "de ondertekening, goedkeuring of afronding" van deze handelsakkoorden verbiedt. Of het ook zover zal komen, is echter twijfelachtig.

Elders in Europa was er eerder ook al protest tegen Ceta: onder druk van Waals protest werd het akkoord al aangepast.

Bron: Belga