Mike Pence hoort Jordaanse koning over verhuis Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Jordaanse koning Abdullah II en de Amerikaanse vicepresident Mike Pence bespraken de mogelijkheid van een verhuis van de Amerikaanse ambassade in Israël, van Tel Aviv naar Jeruzalem. De twee ontmoetten elkaar maandag in de ambtswoning van Pence. Volgens Witte Huis-woordvoerder Sean Spicer herhaalde Pence dat de VS nog maar "aan de start staat van het beslissingsproces over de kwestie".

Hij zei dat Pence luisterde naar het standpunt van koning Abdullah II over de verhuis van de ambassade, maar zei niet wat dat standpunt was.

Donald Trump had tijdens zijn verkiezingscampagne verklaard dat hij de Amerikaanse ambassade in Israël wil verhuizen van Tel Aviv naar Jeruzalem.

Enkele dagen na zijn aantreden waarschuwde de radicaal-islamistische Palestijnse organisatie Hamas Trump dat de Amerikaanse regering hiermee "alle rode linies zou overschrijden".

Vorige week berichtte Israël Radio dat de Palestijnse president Abbas de Jordaanse koning Abdullah gevraagd had de kwestie aan te kaarten bij de nieuwe Amerikaanse president.

Spicer zei dat Pence en koning Abdullah ook bespraken hoe de inspanningen van de door de VS geleide coalitie tegen Islamitische Staat versneld kunnen worden. Ook hadden ze het over het bevorderen van een politieke oplossing voor het Syrische conflict en een vredesakkoord tussen Israël en de Palestijnen.

Donderdag zal president Donald Trump de koning ontmoeten tijdens het National Prayer Breakfast, voegde Spicer nog toe. Dat laatste is een jaarlijks evenement in Washington, dat bijgewoond wordt door politici en religieuze leiders.

bron: Belga