Jonge terreurverdachte viseerde Amerikaanse militaire basis Ramstein

De 17-jarige terreurverdachte, die op 20 januari in Wenen werd gearresteerd, had volgens informatie van het ARD-magazine “Report Mainz” en het Oostenrijkse magazine “Falter” de Amerikaanse luchtmachtbasis Ramstein op het oog. Hij overwoog om daar naast een vuilniscontainer een staafbom te laten exploderen. Dat melden beide media onder aanhaling van transcripties van het verhoor. Zijn motief zou haat tegen de VS geweest zijn. “Dat klopt. Ik wilde daadwerkelijk een bom bouwen. Een echte bom. Dat was mijn plan. Maar ik kreeg het niet over mijn hart om de aanslag te plegen en zoveel mensen te doden”. De luchmachtbasis in Ramstein bij Kaiserslautern is de grootste Amerikaanse luchtmachtbasis in Europa.
De handleiding voor het maken van een bom had de jongeman op het internet gevonden. Daar vond hij de handleiding van dezelfde bom, die een islamist in Ansbach bij een concert in open lucht had ontstoken. De verdachte zou daarover gecommuniceerd hebben met een twaalfjarige, die eenzelfde bom had gebouwd en die in Ludwigshafen op een kerstmarkt wilde laten ontploffen.
Binnenlandse Zaken in Wenen wilde omwille van het lopende onderzoek geen commentaar geven. De 17-jarige riskeert tot vijf jaar cel. Een dag na zijn arrestatie werd in Neuss een 21-jarige als mogelijke medeplichtige opgepakt.

bron: Belga