Gevechten in Oost-Oekraïne “zijn flagrante schending staakt-het-vuren”

Gevechten in Oost-Oekraïne
Gevechten in Oost-Oekraïne "zijn flagrante schending staakt-het-vuren"

De opflakkerende gevechten in het oosten van Oekraïne “zijn een flagrante schending van het staakt-het-vuren” dat werd ingesteld met de akkoorden van Minsk. De rust moet dan ook onmiddellijk weerkeren. Dat heeft EU-buitenlandverantwoordelijke Federica Mogherini gezegd. De gevechten tussen regeringssoldaten en separatisten vinden plaats in de buurt van de industriestad Avdiivka. Volgens de persdienst van het Oekraïense leger zijn daarbij al drie regeringssoldaten gesneuveld en 24 anderen gewond geraakt. De separatisten meldden in hun rangen vier doden en zeven gevonden. Sedert het weekeinde zouden er al vijftien mensen omgekomen zijn.

Volgens Mogherini zijn de gevechten niet alleen een schending van de akkoorden die in 2015 gesloten werden door Rusland, Oekraïne, Frankrijk en Duitsland, maar bedreigen ze ook de plaatselijke bevolking. “Bovendien hebben deze incidenten ook al voor grote storingen in de basisvoorzieningen in de lokale gemeenschappen gezorgd”, aldus Mogherini.
Ondanks de akkoorden over een staakt-het-vuren flakkert het geweld regelmatig op. Zolang de Minsk-akkoord niet volledig geïmplementeerd zijn, worden de Europese economische sancties tegen Rusland aangehouden. Momenteel lopen die nog tot minstens 31 juli 2017.

Bron: Belga