Zo ziet de wereld eruit met de hyperloop

Hoewel de ontwikkeling van de hyperloop nog in zijn kinderschoenen staat, krijgt het project steeds meer vorm. Hoe zou de wereld eruit zien met dit futuristische vervoersmiddel?
door
Maarten
Leestijd 2 min.

De hyperloop is een supersnelle trein die aan snelheden van 1.200 kilometer per uur door een luchtarme buis raast. Als het transportmiddel ingeburgerd geraakt, zou dat de wereld op zijn kop kunnen zetten. In 2003 tekende de Britse schrijver Mark Ovenden al uit hoe de wereld er zou uitzien als steden wereldwijd met elkaar verbonden waren via metro's (foto). Wat toen onmogelijk leek, wordt vandaag steeds realistischer.

Op 28 minuten van Stockholm naar Helsinki

Het Amerikaanse bedrijf Hyperloop One, dat in 2014 werd opgericht, voerde in mei 2016 een succesvolle test uit in de woestijn in Nevada en hoopt de hyperloop over drie of vier jaar te commercialiseren. Het oorspronkelijke doel van het bedrijf was om een lijn te leggen tussen San Francisco en Los Angeles waardoor pendelaars op zo'n half uurtje kunnen reizen van de ene stad naar de andere, die zo'n 600 kilometer van elkaar liggen. Met het vliegtuig doe je daar vandaag anderhalf uur over. In september vertelde Rob Lloyd, de CEO van Hyperloop One, op de railbeurs in Berlijn dat je met dit technisch vernuft in 28 minuten van het centrum van Stockholm naar het centrum van Helsinki geraakt.

In de Verenigde Arabische Emiraten staat het project al het verst. De Autoriteit voor Wegen en Verkeer (RTA) in Dubai onderzoekt momenteel of het in de praktijk haalbaar is. Zo zou er gekeken worden of het mogelijk is om een verbinding te leggen tussen Dubai en Abu Dhabi. Een autorit tussen beide steden duurt ruim twee uur. Met de hyperloop amper twaalf minuten.

Ook in onze contreien wordt er bekeken wat de mogelijkheden zijn. Zo tekenden Hyperloop One en de Nederlandse overheid in november een princiepsakkoord, waarin ze afspreken om uit te zoeken of een cirkelverbinding tussen Amsterdam, Rotterdam, Nijmegen en Amersfoort mogelijk is.

Booming business

Dat de hyperloop booming business is, blijkt ook uit het succes van het bedrijf. Hyperloop One haalde al 160 miljoen dollar kapitaal op en het personeelsbestand groeide in twee jaar tijd uit van veertien tot tweehonderd mensen. Het gaat voornamelijk om ingenieurs.