Kiribati overweegt territorium voor nieuwe Russische monarchie

Foto Wikimedia Commons / Government of Kiribati

De eilandstaat Kiribati overweegt om drie onbewoonde eilanden af te staan aan de Russische zakenman Anton Bakov. Hij wilt ze dan omdopen tot een ‘alternatief Rusland’. 

Voormalig parlementslid Anton Bakov voert tegenwoordig de Monarchistenpartij in Rusland aan. Zij willen de een erfgenaam van Nicolaas II, de tsaar die in 1917 werd afgezet tijdens de Februarirevolutie, aan het hoofd van de staat. Daarom richtte hij in 2011 zelfs zijn eigen microstaat, de Keizerlijke Troon, op.

Sinds Bakov zijn microstaat heeft opgericht, is hij op zoek naar een aantal landen die hem territorium kunnen verschaffen. Zo hield hij al gesprekken met Montenegro, Albanië en Gambia. Bij Kiribati ziet het ernaar uit dat de gesprekken iets concreet kunnen opleveren. De overheid van de eilandengroep overweegt momenteel om drie onbewoonde eilanden af te staan aan de microstaat.

In ruil voor het land belooft Bakov dat hij meer dan 350 miljoen dollar (327 miljoen euro) zal investeren om de eilanden bewoonbaar te maken, toeristen te lokken en lokale bewoners aan jobs te helpen. Voormalig president Teburoro Tito lijkt alvast gewonnen voor de plannen van Bakov.

Maar enkele academici waarschuwen de eilandenstaat. De voormalige Tongaanse politicus Sitiveni Halapua roept Kiribatie op om hun huiswerk te doen voordat ze in zee gaan met de Rus.

“Ik begrijp dat de overheid van Kiribati zijn best doet om geld in het laatje te brengen om zijn eigen problemen, waaronder de klimaatverandering, aan te pakken. Soms moet je opletten voor de ‘oplossing’ die de situatie alleen maar verergert”, aldus dr. Halapua bij RNZ.