Hotel kiest opnieuw voor sleutels na problemen met hackers

Een Oostenrijks hotel heeft ervoor gekozen om keycards te laten vallen en terug oude, vertrouwde sleutels te gebruiken. De aanleiding daarvoor waren problemen met hackers.

De computers van het Oostenrijkse Romantik Seehotel Jägerwirt weigerden deels dienst door ransomware. Dat is een programmaatje dat hackers gebruiken om alle gegeven van een computer te versleutelen. Pas wanneer het slachtoffer betaalt, krijgt hij of zij opnieuw toegang tot die gegevens.

In het geval het van Oostenrijkse hotel betekende dat dat medewerkers de boekingen niet konden raadplegen, de elektronische kassa niet konden gebruiken en geen nieuwe keycards aanmaken. Omdat het resort nu met het skiseizoen hoogdagen beleeft, kon de eigenaar niet anders dan het losgeld van twee bitcoins (1.500 euro) te betalen.

Meteen nadat de zaak geklaard was, werd het hotel volgens de eigenaar opnieuw het doelwit van hackers. Dit keer konden ze een aanval voorkomen, door hun computers los te koppelen van het internet.

Het hotel was eerder ook al het slachtoffer van aanvallen van hackers. Daarom had de manager al 10.000 euro gepompt in digitale oplossingen, die blijkbaar niet sluitend werken. Een oplossing die wel garanties moet bieden, is terugkeren in de tijd. Bij de volgende aanpassingswerken moeten keycards plaats ruimen voor de oude, vertrouwde sleutel.