Boy Scouts laat transgenders toe

Boy Scouts
AFP / A. Burton

Transjongens zijn voortaan welkom bij de Boy Scouts of America (BSA). Dat heeft de secretaris-generaal van de organisatie Michael Surbaugh bekendgemaakt in een videoboodschap.

“Vanaf vandaag accepteren we jongeren in het scoutingprogramma op basis van het geslacht dat ingevuld wordt op het inschrijvingsformulier”, klinkt het. Daarmee komt er een einde aan het beleid dat het geslacht op het geboortecertificaat van een kind bepalend is voor de toelating. Dat was meer dan een eeuw lang van kracht bij de Boy Scouts en was dringend aan vernieuwing toe.

“Het is niet meer adequaat als gemeenschappen en staten verschillende interpretaties hebben over genderidentiteit”, stelt de organisatie. Volgens Surbaugh zijn er op alle niveaus van de BSA intense gesprekken gevoerd voor er tot deze beslissing is gekomen.

Vorig jaar moest de 8-jarige Joe Maldonado de jeugdbeweging nog verlaten toen de leiding erachter kwam dat hij transgender was. Hij was toen amper een maand aangesloten bij de vereniging.

“Historisch besluit”

In de Verenigde Staten wordt de beslissing gezien als een groot succes voor de homo- en transgendergemeenschap. “Het is een historisch besluit”, reageert Zach Wahls, mede-oprichter van Scouts for Equality. “We zijn trots op de scouting die besloot het juiste te doen.”

Bij de nationale Girl Scouts staan ze trouwens al een pak verder, aangezien transgenders daar al jaren welkom zijn.

De Boy Scouts is al enkele jaren aan een inhaalbeweging bezig. In 2013 werden scouts die openlijk homo zijn toegelaten tot de club. De maatregel kwam er nadat 1,8 miljoen mensen hun handtekening onder een petitie zetten. Twee jaar later konden ook de leiding en de staf voor hun geaardheid uitkomen.

Rex Tillerson

Al was dat niet naar de zin van heel wat conservatieve ouders en vrijwilligers. De grootste sponsor, de Mormoonse kerk, dreigde haar bijdrage stop te zetten. Maar daardoor liet de organisatie zich niet afschrikken.

Ongeveer 2,3 miljoen jongeren tussen de 7 en 21 jaar oud zijn lid van de Boy Scouts. Daarnaast kan de organisatie rekenen op een miljoen vrijwilligers. Ook heel wat prominente figuren zijn verbonden met de BSA, zoals Rex Tillerson, de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken onder Donald Trump. Tillerson was bovendien een van de drijvende krachten achter de toelating van homoseksuele leden en leiders binnen de BSA.