Zij genieten van balans tussen werk en privé

door
marketing
Leestijd 2 min.

Lies Botterman (links)

39, management assistant bij Beroepsvereniging voor Logopedisten

Wat is je job?

“Ik doe alles op mijn werk: congressen organiseren, administratie, telefoons opnemen, eindredactie, de site onderhouden... Ik werk 70%. In bijberoep ben ik vertaler, wat ik ‘s avonds en in het weekend doe.”

Hoe hou je je balans in evenwicht?

“Mijn man koos heel bewust om 80% te werken. Ik begon minder te werken na een ontslag, toen ik een halftijdse job kreeg aangeboden. Dat voelde aan als een geschenk. Het kwam goed uit met kleine kinderen, een verbouwing en mijn groeiende hobby als naaister.”

Wat is het grote voordeel?

“Deeltijds werken vind ik een enorme luxe. Ik slaag er gemakkelijker in tijd te maken, iedereen gelukkig te houden en zelf goed in mijn vel te zitten. Daarom ben ik benieuwd hoe het me afgaat als ik binnenkort na 14 jaar opnieuw voltijds ga werken in een nieuwe job.”


Maaike Verstraete (midden)

39, docent bij Arteveldehogeschool

Wat is je job?

“Ik coach studenten, geef supervisie en professionalisering aan de Arteveldehogeschool. Dat voor 60%. Mijn bijberoep als zelfstandig coach bouw ik momenteel af, waardoor mijn balans opnieuw beter in evenwicht komt. Zo is het constant zoeken en aanpassen.”

Hoe hou je je balans in evenwicht?

“Ik combineer oplossingen. Zo werkte ik in 2014 een jaar lang niet, en maak ik eind dit jaar meer tijd voor mijn jongste zoon die in het secundair start. Tegelijkertijd neem ik tijd voor mezelf, voor een middagdutje en afspreken met een vriendin. Niet alles moet nuttig zijn.”

Wat is het grote voordeel?

“Ik doe zoveel voor mezelf, waardoor ik meer kan geven. Zo loopt ons huishouden beter, inspireer ik via mijn blog Maaike.net, leer ik mijn kinderen studeren... Ik heb ook geleerd met minder geld rond te komen. Hierdoor kan ik ook minder verdienen.”


Dieter Bäumer (rechts)

31, B2B adviseur bij B2Bike

Wat is je job?

“In onze firma, gespecialiseerd in fietsleasing, bedrijfsfietsen en fietsparkeren, doen we zoveel mogelijk zelf. Ik ben zowel accountmanager als installateur van fietsenstallingen en fietsvriendelijke mobiliteitsoplossingen. Heel gevarieerd, ofwel het manusje van alles.”

Hoe hou je je balans in evenwicht?

“Ik vond mijn balans na het veranderen van werk. Vroeger werkte ik in een fietsenwinkel, minstens 50 uur per week en elk weekend. Nu werk ik 4 dagen, wat gerust lange dagen mogen zijn. Met drie vrije dagen heb ik genoeg tijd voor gezin, sport en sociale contacten.”

Wat is het grote voordeel?

“Ik werk 30,4 uur, mijn vrouw halftijds. Hierdoor kunnen we een stabiele thuis creëren. We hebben tijd voor onze kinderen, en voor onszelf. Dat we even moesten uitzoeken hoe ons financiële plaatje maandelijks toch nog klopt, namen we er bij.”