“Trump zal opvangakkoord met Australië naleven”

Trump zal opvangakkoord met Australië naleven
Trump zal opvangakkoord met Australië naleven

Hoewel de Amerikaanse president Donald Trump eind vorige week nog aankondigde dat het Amerikaanse programma voor vluchtelingenopvang voor vier maanden geschorst wordt, is de Australische premier Malcolm Turnbull zeker dat de Verenigde Staten het akkoord dat Trumps voorganger Obama met Australië sloot, gerespecteerd zal worden. Canberra en Washington onderhandelden in november een “uitzonderlijk akkoord” dat inhoudt dat een onbekend aantal van de 1.600 vluchtelingen in de controversiële Australische asielcentra op de eilanden Manus, in Papoea-Nieuw-Guinea, en Nauru, door de Verenigde Staten opgevangen zal worden. Turnbull belde met Trump, en die bevestigde hem dat het akkoord wordt nageleefd. Er werd gevreesd dat Trump, die zich eerder ook al terugtrok uit Obama’s TPP, ook het vluchtelingenakkoord met Australië zou opzeggen.

“We hebben de regeling voor de hervestiging van de vluchtelingen op Nauru en Manus besproken, en ik bedank de Amerikaanse president voor zijn engagement”, aldus Turnbull vandaag aan journalisten. Meer details wilde Turnbull niet geven over het akkoord. Daarvoor verwees hij naar de Amerikaanse overheidsdiensten.

Turnbull onthield zich vandaag ook van kritiek op het presidentieel besluit dat Trump vrijdag tekende, en waardoor de inwoners van zeven “gevaarlijke” landen 90 dagen lang de Verenigde Staten niet meer in mogen.

Het Australische migratiebeleid staat zelf bekend als heel streng voor vluchtelingen die asiel willen krijgen. Zo worden de boten van mensensmokkelaars op weg naar Australië systematisch teruggestuurd. Vluchtelingen die er wel in slagen om Australië te bereiken, worden voor onbepaalde duur teruggestuurd naar kampen zoals deze op Manus of Nauru.

Bron: Belga