Secretaresse van Goebbels op 106-jarige leeftijd overleden

door
Belga
Leestijd 2 min.

De gewezen secretaresse van Joseph Goebbels, propagandaminister onder Adolf Hitler, is overleden op 106-jarige leeftijd. Door haar werk kwam Brunhilde Pomsel in nauw contact met de naziminister, zo meldt de Britse openbare omroep BBC. Pomsel was een van de laatste nog levende stafleden uit de nazihiërarchie. Pas later in haar leven sprak ze over haar ervaringen.

In een recente documentaire zei ze niets geweten te hebben van de moord op zes miljoen joden tijdens de Holocaust. In "A German Life" (uit 2016) zei ze geen schuld te voelen, "tenzij je het hele Duitse volk de schuld geeft dat uiteindelijk die regering de controle kon nemen. Dat waren wij allemaal. Ook ik."

Pomsel zag het levenslicht in januari 1911. Ze werkte als een schrijver voor een joodse verzekeringsmakelaar tijdens haar late tienerjaren. Daarna nam ze een gelijke baan aan voor een rechtse schrijver.

Hoewel ze stelde altijd apolitiek te zijn geweest, ging ze bij de nazipartij toen die aan de macht kwam in 1933, om een regeringsbaan te verkrijgen bij de Duitse nationale radio.

Door haar vaardigheid als een typiste werd ze de secretaresse van Goebbels in 1942, tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen hij minister van Propaganda was. Ze zei dat ze gewoon een secretaresse was die weinig wist van de daden van de nazi's tijdens de Holocaust.

Pomsel is door de Sovjettroepen opgepakt op het einde van WOII. Daarna zat ze vijf jaar in detentiekampen. In 1950 ging ze werken voor de Duitse omroep, waar ze 20 jaar aan de slag bleef. Ze overleed in München enkele weken na haar 106e verjaardag.

bron: Belga