Marine Le Pen moet 340.000 euro terugbetalen aan Europees Parlement

door
Belga
Leestijd 1 min.

Marine Le Pen, de voorzitster van het Franse Front National, moet aan het Europees Parlement zo'n 340.000 euro terugbetalen omdat ze twee partijmedewerkers met EU-geld heeft betaald. Morgen moet een eerste som van 298.000 euro teruggestort worden, bevestigt het parlement. Voor alle duidelijkheid: Le Pen moet geen boete betalen, maar moet wel de lonen terugstorten die uitbetaald werden aan Catherine Griset en Thierry Légier. Die twee medewerkers werkten officieel in het Europees Parlement, maar hebben volgens een fraudeonderzoek nooit een voet in Brussel of Straatsburg gezet. Griset werkte op een FN-afdeling in de omgeving van Parijs, Légier was de lijfwacht van Le Pen.

Morgen, 31 januari, moet Le Pen 298.000 euro aan het parlement doorstorten. Tegen eind februari moet ze de resterende 42.000 euro overgemaakt hebben.

Le Pen, die zich kandidaat stelt bij de Franse presidentsverkiezingen, zegt dat het onderzoek "gevoerd werd door onze politieke opponenten in het Europees Parlement". Als ze het geld niet terugstort, kan het parlement beslissen om een deel van haar loon in te houden. In het verleden viel dat lot Jean-Marie Le Pen, de vader van Marine, al eens te beurt. Hij was bij een gelijkaardige zaak betrokken.

bron: Belga