Inreisverbod VS – Trump wil aanslagen zoals in Parijs, Brussel of Berlijn vermijden

Inreisverbod VS - Trump wil aanslagen zoals in Parijs
Inreisverbod VS - Trump wil aanslagen zoals in Parijs

De Amerikaanse president Donald Trump wil een immigratiebeleid op poten zetten om aanslagen zoals in Frankrijk, Duitsland of België afgelopen twee jaar te vermijden. Dat heeft een hoge verantwoordelijke van Trumps administratie verklaard. Binnen het Witte Huis klinkt het bovendien dat de toepassing van het decreet van de president een “enorm succes is”. Het decreet van Trump houdt een inreisverbod van 90 dagen in voor burgers van zeven moslimlanden (Iran, Irak, Jemen, Libië, Somalië, Soedan en Syrië) en een immigratiestop van 120 dagen (van onbepaalde tijd voor Syrië) voor vluchtelingen uit die landen. Die periode moet de VS de kans geven om een minutieus controlesysteem op poten te zetten om te controleren wie de VS wil binnenkomen.
“Situaties die vandaag bestaan in bepaalde delen van Frankrijk, bepaalde delen van Duitsland, in België, dat zijn situaties die we niet willen zien gebeuren binnen de VS”, aldus de verantwoordelijke, die spreekt van een “grote en permanente dreiging van een binnenlands multi-dimensioneel en multi-generationeel terrorisme, dat een permanent element zou worden binnen het Amerikaanse leven”.
De administratie van Trump wil er zeker van zijn dat de mensen die naar de VS willen migreren “geen haat, geweld of extremisme” steunen. En ze wil de controlemechanismen die vandaag al bestaan herbekijken, klinkt het nog.
Persagentschap Reuters laat eveneens een verantwoordelijke van Trumps administratie aan het woord, die de toepassing van de decreten van Trump over immigratie een “enorm succesverhaal” is. “De drie decreten van Trump blijven volledig van kracht en worden uitgevoerd door de ministeries van Buitenlandse Zaken, Binnenlandse Veiligheid, Justitie en alle relevante agentschappen binnen de federale overheid”, klinkt het. “Het is dus echt een groot succes op het gebied van de toepassing op elk niveau.”

Bron: Belga