Inreisverbod VS - Opnieuw duizenden mensen op straat tegen decreet van Trump

door
Belga
Leestijd 2 min.

In verschillende Amerikaanse steden zijn zondag opnieuw duizenden mensen op straat gekomen om te protesteren tegen het inreisverbod van president Donald Trump voor inwoners van zeven moslimlanden. Ook in de luchthavens, waar tientallen buitenlanders werden tegengehouden toen ze de VS wilden binnenkomen, en aan het Witte Huis kwamen tegenstanders van Trump samen. De grootste manifestaties vonden plaats in New York, Boston en Los Angeles. De manifestanten hadden banners bij met opschriften als "Geen ban" of "Hou van je naasten" en riepen slogans als "Geen haat, geen angst, vluchtelingen zijn hier welkom". In de hoofdstad Washington DC verzamelden zich duizenden mensen voor het Witte Huis, en sommigen van hen trokken naar het Capitool.

In de luchthavens van de Dulles International Airport in Washington, de Logan International Airport in Boston, John F Kennedy International Airport in New York City, Los Angeles International Airport en in de internationale luchthavens van Connecticut en Atlanta kwamen eveneens manifestanten samen. Er werden slogans geroepen zoals "Zeg het luid, zeg het duidelijk, vluchtelingen zijn hier welkom". Ook waren borden te zien met opschriften als "Make Amerika opnieuw vriendelijk" (Make America kind again).

Sinds de ondertekening van het decreet vrijdagavond, waarmee Trump een inreisverbod invoerde voor inwoners uit Iran, Irak, Libië, Somalië, Soedan, Syrië en Jemen , werden op de Amerikaanse luchthavens tientallen inwoners uit de betrokken landen gearresteerd. De meesten onder hen beschikken over een geldig visum en soms zelfs over een green card. Een rechter verbood zaterdagavond de uitwijzing van die mensen omdat het risico op verwondingen bij hun deportatie te groot is.

Het Department of Homeland Security verklaarde zondag echter dat "verboden reizen verboden zullen blijven" en dat de "Amerikaanse overheid haar recht behoudt om op elk moment visa in te trekken indien dat nodig wordt geacht voor de nationale of publieke veiligheid".

Volgens de stafchef van het Witte Huis Reince Priebus kwamen zaterdag 325.000 mensen uit vreemde landen binnen in de VS, en werden er daarvan 109 vastgehouden op de luchthavens. Zondagochtend werden de meesten van hen toegelaten in het land, en dat de rest in de loop van de dag zal worden doorgelaten "zolang het geen vreselijke mensen zijn", zei hij aan NBC. Hij zei dat hij "zich nergens voor zou verontschuldigen", want als er "mensen zijn die niet in dit land zouden mogen zijn, zullen ze worden opgesloten".

bron: Belga