Energiepact - "Schuldig verzuim van Vlaamse en federale regering"

door
Belga
Leestijd 1 min.

"Door het schuldig verzuim van beide regeringen hebben België en Vlaanderen jaren vertraging opgelopen met een duurzame energietransitie, die voor duizenden jobs kan zorgen." Dat zegt Groen over de discussie rond het energiepact. Het pact moet er eind dit jaar liggen, maar volgens N-VA is dat wellicht te laat om een kernuitstap in 2025 mogelijk te maken. De ambitie om de kerncentrales te sluiten in 2025 is bijna hopeloos. Dat zei Andries Gryffroy, energiespecialist van N-VA, in reactie op de eerste vergadering in aanloop naar het energiepact. "Als dat pact er in 2015 was gekomen, hadden we nog een kans gemaakt", zei het Vlaams parlementslid. Nu kan ons land volgens Gryffroy echter nog moeilijk op tijd de nodige maatregelen op touw zetten om een kernuitstap mogelijk te maken.

Met dit doemscenario geeft Gryffroy vooral aan dat zijn partij weinig daadkracht vertoont in de Vlaamse en federale regering, waar ze nochtans de grootste is, reageert Johan Danen van Groen. "De mensen hebben geen boodschap aan regeringspartijen die elkaar de zwarte piet proberen door te geven voor het falend energiebeleid en de hoge energiefacturen. Uiteindelijk is de hele regeringsploeg verantwoordelijk, en dus ook de N-VA'ers die zo graag wild om zich heen schieten."

"De regering kan investeringen niet eeuwig voor haar uit blijven duwen en rekenen op de oude en risicovolle kernenergie. Het Planbureau zegt ook dat levensduurverlengingen de transitie naar duurzame energie afremmen", aldus het parlementslid.

bron: Belga