Belgische Energieministers starten voorbereiding kernuitstap

door
Belga
Leestijd 2 min.

Alle Energieministers van het land zitten vanochtend samen om de sluiting van de kerncentrales voor te bereiden. Het gaat om de eerste stap naar een Belgisch energiepact, dat al sinds het aantreden van de federale regering in het vooruitzicht wordt gesteld. Federaal Energieminister Marie Christine Marghem ontvangt vanaf 9 uur haar collega's van de Vlaamse, Brusselse en Waalse regering. Christophe Lacroix, die vorige week de bevoegdheid kreeg van Waals minister Paul Furlan, mag dus onmiddellijk aan de slag met een van de meest heikele dossiers die hij deze legislatuur onder ogen zal krijgen.

Het energiepact wordt immers al meer dan twee jaar in het vooruitzicht gesteld, maar toch is dit de eerste officiële vergadering. De vier ministers moeten samen bekijken hoe de begeleidende maatregelen worden verdeeld. Er is opslag van energie nodig, een betere samenwerking met de buurlanden en een grotere strategische reserve. De vraag naar energie moet dan weer omlaag.

Vooral de strategische reserve is momenteel een probleem, valt te horen bij Marghem. De gascentrales, die moeten bijspringen als de productie van groene energie tekort schiet, zijn momenteel immers verlieslatend.

Uit een Duitse studie bleek vorige week nog dat een Belgische kernuitstap tegen 2025 geen probleem is, maar dan moet er dit jaar absoluut een pact tussen de regeringen komen. Voor de milieu-organisaties is het alvast helder wat er moet gebeuren: "Dankzij de spectaculaire prijsdaling van wind- en zonne-energie is een toekomst met veel meer hernieuwbare energie 2 miljard euro aan subsidies goedkoper dan een scenario met fossiele brandstoffen."

Bond Beter Leefmilieu, IEW, Greenpeace en WWF leggen hun berekeningen bij de start voor aan de vier ministers. "We hopen dat de opstart van een Belgisch energiepact een einde maakt aan het gekibbel", stellen de organisaties. "De verantwoordelijkheid van de vier ministers is enorm. Op het einde van deze legislatuur zullen zij op het resultaat worden afgerekend."

bron: Belga